Contextuele hulpverlening

Contextuele relatietherapie en De Vluchtheuvel

“Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven; en zij zullen tot een vlees zijn.”  Deze Bijbeltekst uit Genesis 2, die in het Nieuwe Testament nog eens drie keer aangehaald wordt, blijkt fundamenteel voor onze huwelijken. Als wij nog te vast zitten aan onze vader en moeder, ook als we bijvoorbeeld hun waardering nog erg nodig hebben, werkt dit door binnen ons huwelijk. Het blijkt dat veel relatieproblemen hiermee te maken te hebben.

Volgens Iván Böszörményi-Nagy, grondlegger van contextuele therapie, kun je mensen – en hun vragen en problemen – niet los zien van hun relationele en familiaire context. Allemaal staan we in zekere in ‘op de schouders van onze ouders’. De antwoorden en oplossingen zijn dan ook vaak te vinden in deze verbondenheid. Balans is daarbij een sleutelwoord. De balans tussen wat we hebben gekregen en wat we hebben gegeven. En dan gaat het om de verhouding met je ouders, maar ook om de balans in nieuwe relaties: die met je man of vrouw.

Van generatie op generatie

Kinderen van gescheiden ouders hebben statistisch gezien een grotere kans om hun huwelijk ook te zien stranden. Meisjes die als kind misbruikt zijn, lijken mannen aan te trekken die hen en hun kinderen later mishandelen. En zelf wilde je het beter doen dan je ouders, maar je merkt dat veel zaken precies zo blijken te werken als bij hen. Soms zie je het in eens terug door het gedrag van je kinderen. Het blijkt dat patronen vaak doorgegeven worden. Gedrag van ouders heeft consequenties voor de volgende generatie. Toch is het mogelijk om dit patroon te doorbreken.

Contextuele therapie

Met behulp van de contextuele relatietherapie leer je in hoeverre je nog vast kunt zitten aan het zoeken van erkenning van personen die je hebben gevormd. Je man of vrouw kan dit tekort niet opvullen. Je zult merken dat je onbewust bepaalde verwachtingen hebt richting elkaar als man en vrouw, die te maken kunnen hebben met tekorten richting bijvoorbeeld jullie ouders. Niet om je ouders te beschuldigen, want zij hebben hoogstwaarschijnlijk ook hun best gedaan en doorgegeven wat zij gekregen hebben van hun ouders, jouw grootouders. Wel om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven, voor jullie huwelijk en eventueel voor de nieuwe generatie. Samen met de hulpverlener denk je na over een goede, Bijbelse vorm van zoeken van erkenning en de doorwerking hiervan in je relatie.

Al onze psychosociaal hulpverleners hebben de module ‘Contextuele hulpverlening’ in de opleiding gevolgd en gebruiken deze kennis in de hulpverlening. Voor meer informatie: https://stichtingdevluchtheuvel.nl/contact/contactformulier.

Gecertificeerd Contextueel relatie- en familiehulpverlener:

Erik-Jan Verbruggen

Erik-Jan Verbruggen

Locatie Dordrecht

Teuni Boer

Teuni Boer

Locatie Goes

Gerrit-Jan Kattenberg

Gerrit-Jan Kattenberg

Locatie Zwolle

Joke Zwerus

Joke Zwerus

Locatie Woerden

Marco Jacobse

Marco Jacobse

Locatie Goes

Gerelateerde trajecten

Emotionally Focused Therapy (EFT-therapie)

We raken elkaar als echtpaar nogal eens kwijt, als onze hechtingsangst geraakt wordt. Zie en hoor je mij wel echt? En ben ik wel goed genoeg voor jou?

Relatie- gezinstaxatie

Een taxatie van hulpvraag d.m.v. drie gesprekken bij complexere problematiek en meerdere betrokkenen, zoals bijvoorbeeld een gezin.

Systeemtherapie

Een probleem heb je nooit alleen. Er zal altijd een wisselwerking zijn met de rest van het gezin. De systeemtherapie ziet dit als krachtbron.

Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren. Bekijk cookiestatement.