Systeemtherapie

Systeemtherapie

Vrijwel iedereen heeft een gezin, familie, vrienden of werk: een netwerk van relaties ofwel sociaal systeem. De systeemtherapie gaat er van uit dat de wisselwerking tussen individu en omgeving een belangrijke rol speelt bij zowel het ontstaan als het oplossen van problemen. Een probleem heb je nooit alleen. Het doel van de hulpverlening is dan om de potentiële krachtbron van het eigen gezin en netwerk aan te boren, negatieve patronen te stoppen en mensen te helpen hun problemen voortaan op een constructieve en bij hen passende manier samen op te lossen.

Werkwijze

Tijdens de therapie wordt je als het ware een spiegel voor gehouden en krijg je zicht op gedragspatronen en op onderlinge reacties. Je komt er achter welke invloed je hebt op elkaar. Kenmerkend voor deze vorm van echtpaartherapie is de persoonlijke aanpak van de hulpverlener. Hij is een voorbeeld voor het echtpaar door zijn persoonlijke ervaringen met cliënten te delen en zijn reacties op wat er ter plekke tussen hen gebeurt zo direct en open mogelijk te bespreken en daarbij niet aan zichzelf voorbij te gaan. Op deze manier voel je jezelf als echtpaar ook vrij om in beweging te komen. Het is een veilige omgeving om op een steunende manier te leren reageren op elkaar.
Relatietherapie is per definitie systeemtherapie. Al onze psychosociaal hulpverleners zijn hier voor opgeleid en hebben vaak jarenlange ervaring in het werken met echtparen en gezinnen.

Al onze psychosociaal hulpverleners hebben de module ‘Systeemtherapie en gezinstaxatie’ in de opleiding gevolgd en gebruiken deze kennis in de hulpverlening. Voor meer informatie: https://stichtingdevluchtheuvel.nl/contact/contactformulier.

De volgende collega’s hebben zich verder gespecialiseerd en zijn geregistreerd Systeemtherapeut:

Teuni Boer

Teuni Boer

Locatie Goes

Ellie de Rijke

Ellie de Rijke

Locatie Dordrecht

Gerelateerde trajecten

Mediation

Bij mediation werkt een onafhankelijke bemiddelaar met de partijen aan een voor iedereen aanvaardbare oplossing.

Contextuele hulpverlening

Bij veel relatieproblemen spelen spanningen richting (schoon)ouders op de achtergrond. De contextuele therapie neemt dit mee.

SAMEN – verder na overspel

Een online-programma van vijf modules voor echtparen die verder willen na “vreemdgaan”. Met of zonder hulpverlener.

Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren. Bekijk cookiestatement.